Friesland

Met gelijkgestemden lekker even weg en ontspannen tijdens een vakantie in Friesland waarbij aandacht is voor jou en je rouw.

Data 2024

 • 21 t/m 25 oktober

Beschrijving

Langzaam wakker worden met een kopje koffie en een lekker klaargemaakt ontbijt. Je kijkt naar buiten en ziet niets dan weilanden en boten die in de achtertuin over de Dokkumer Ee varen. In de verte ligt Wyns. Het pontje daar zal je straks naar de overkant brengen wanneer je de buurt al wandelend of fietsend gaat verkennen. Of misschien gaan we de andere kant op waar de bossen van Trynwâlden op je wachten en de bruggetjes je terugbrengen naar de beelden van de Elfstedentocht die nog altijd op je netvlies staan. Wie zal het zeggen? Want niets moet en alles mag!

Met de wind door je haren op de boot naar Schiermonnikoog. Of wanneer je bij het pittoreske Paesens-Moddergat door het prachtige kweldergebied achter de dijk richting de Waddenzee loopt.
Rust, ruimte, bossen, water, het geluid van  vogels, mooie stadjes, cultuur, historie, boten, de Waddenzee en de eilanden. Dit zijn allemaal ingrediënten die puur genieten garanderen! Eén ding is duidelijk, je kan in Friesland alle kanten op.

Programma

Dag 1
De start van deze heerlijke dagen in Friesland!
Je kan met eigen vervoer komen, laat je brengen of neemt de trein naar Leeuwarden waar je wordt opgehaald. Het is handig om je eigen fiets mee te nemen. Maar deze kan je ook ter plekke huren.

Om 13.30 ben je van harte welkom in Wyns bij de B&B Gast op stal.
Tijdens de lunch kan je alvast kennismaken met je medereizigers. Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd in één van de kamers gaan we al wandelend de omgeving verkennen. Afhankelijk van het weer drinken we een lekker glaasje aan het water om vervolgens weer naar de boerderij terug te keren.

De avonden kunnen naar eigen inzicht ingevuld worden. Er worden hiervoor diverse suggesties gegeven.

Dag 2
We een prachtige fietstocht door de wijde omgeving die zich kenmerkt door rust, openheid, mooie natuur en kleine historische dorpen. In en rondom deze dorpen vind je fraaie kerken, molens, terpen en andere bezienswaardigheden die het gehele plaatje complementeren.
We volgen de Dokummer Ee langs Bartlehiem, Burdaard en Dokkum. Onderweg is er een bezoek mogelijk aan de molen de Zwaluw of aan het Ruud Wiersma hus. Deze laatste maakte van zijn woonkamer een groot, kleurig panorama.

In de vestingstad Dokkum hoef je de ogen niet te sluiten om je een paar eeuwen terug in de tijd te wanen. De trapgevels, grachten en bolwerken ademen nog altijd een historische sfeer uit. De gezellige cafés, restaurants en winkels in oude panden maken Dokkum tot één van de leukste steden van Friesland. Maak er een mooie  stadswandeling die je o.a bij de Bonifatiuskapel brengt. Of slenter door de straatjes en laat je verrassen door mooie uitzichten, panden, boetiekjes en woonwinkels. Maar sla vooral een smaakvol kopje Dokkumer koffie met een scheutje Beerenburg niet over.
Hierdoor zal de terugrit vast wat gemakkelijker gaan!

Dag 3
Vroeg uit de veren want we vertrekken op tijd naar Lauwersoog. Daar stappen we op de boot die ons naar Schiermonnikoog zal brengen. Fietsen, wandelen, het wad op, lekker op een terrasje, languit op het strand. Doe vooral waar je zin in hebt zodat je ’s avonds ontspannen en een beetje rozig kan zeggen “dat was een heerlijk dagje Schier!”

Dag 4

Vandaag is de Waddentour met de auto een optie. Dit is een route waarbij de rijke historie van een aantal beschermde dorpsgezichten en hun waardevolle omgeving in beeld wordt gebracht. Daarbij gaat het om 4  mooie op terpen ontstane dorpen te weten: Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens-Moddergat. Het is één van de meest authentieke gebieden van Nederland. Toch is het bij veel mensen nog onbekend. In elk dorp kunnen enkele wandelroutes gevolgd worden langs de meest bijzondere historische panden. Maar maak vooral ook  een wandeling in het prachtige kweldergebied achter de dijk bij Paesens.

‘s Middag gaan we van glas een Vrolijke vogel maken. Een workshop waarbij je even  helemaal creatief van de wereld bent en heerlijk kan ontspannen. Tevens een mooie, blijvende herinnering aan deze dagen in Friesland.

Dag 5
Wat gaat de tijd toch snel. Na een laatste ontbijt maken we ons klaar voor vertrek……… Uit de kamers weliswaar want we gaan nog niet weg.

Een fietstocht leidt ons door de ”Trynwâlden”. Dit gebied rondom Oentsjerk, Aldtsjerk, Gytsjerk, Ryptsjerk en Wyns is van oudsher een bosrijk gebied, niet ver van Leeuwarden. En daarom is het ook niet vreemd dat de adel zich hier al vroeg vestigde. Van de vele grote buitenhuizen met parken kun je nu nog ”Stania State” in Oentsjerk en ”De Klinze” in Aldtsjerk bewonderen. In de ”Trynwâlden” liggen verschillende natuurgebieden. Het zijn laagveen- en waterrijke gebieden die een belangrijke leefomgeving vormen voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren.
De fietstocht heeft een lengte van 30 kilometer.

Rond een uur of 3 nemen we afscheid van elkaar.

Prijs € 750

Data 2024 

 • 21 t/m 25 oktober

€ 750

 • Verblijf 1 persoonskamer Gast op Stal
 • Transferkosten van en naar het station Leeuwarden (je wordt van het station gehaald indien je niet met eigen vervoer kan komen )
 • 24/7 reisleiding
 • 4 x ontbijt
 • 3x avondmaaltijd
 • Lunch bij aankomst
 • Workshop vrolijke vogels van glas of wol schilderen
 • Retour bootovertocht Schiermonnikoog
 • Entree museum Ruurd Wiersma
 • Vervoerskosten dag  2 en 3
 • Onbeperkt Koffie, thee, fruit, snacks, frisdrank op locatie
 • Bed-bad en keukenlinnen
 • Toeristenbelasting
 • Fietsverhuur
 • Evt entree musea
 • 1x uit eten
 • Reserveringskosten €15
 • STO garantieregeling €12,- per boeking
 • annuleringsverzekering
 • Elektrische fiets € 25 per dag

Aanmelden voor deze reis

  Ik ga mee met de vakantie naar Friesland op de volgende datum
  15 t/m 19 april21 t/m 25 oktober

  Bedankt voor het invullen van het boekingsformulier! Een kopie van je antwoorden wordt direct gemaild naar het email adres dat je hebt opgegeven.
  Daarna ontvang je z.s.m. een bevestiging en nadere informatie over de reis.
  Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

  Op naar een hartverwarmende vakantie!

  21 t/m 25 oktober

  5 dagen

  4-8 deelnemers

  € 750

  We verblijven deze dagen bij de  B&B/ groepslocatie  Gast op Stal.
  Bij Gast op Stal kan je op een bijzondere wijze plattelands te overnachten. Ruimte, rust en duisternis vallen hier nog te beleven.
  Wij hebben de beschikking over de Loft. Gelegen op de zolderverdieping van de romp van de boerderij, heeft het door de hoge ligging een geweldig uitzicht over de weidsheid van Friesland.

  De Loft is één grote open ruimte en kent naast een ruime zithoek meerdere leuke zitplekken met prachtig uitzicht, een badkamer en natuurlijk ook een geschikte eethoek en keuken. Wifi is beschikbaar.  Bij we Carry on boek je met de zekerheid van een eigen slaapkamer. Bij Gast op Stal zijn deze eenvoudige slaapkamers één verdieping lager te vinden. De badkamers en toiletten worden gedeeld (alleen met je medereizigers)
  Er is een lift aanwezig.

  Adres:

  Gast op Stal
  Wyns 28
  9091BD
  Wyns

  Kom je met eigen vervoer of brengt iemand je weg?
  Wyns ligt in het noorden van Friesland, aan de Dokkumer Ee, zo’n 1,5 km ten zuiden van Bartlehiem en 5 kilometer ten noorden van Leeuwarden.
  Het officiële adres is ‘nummer 28’, straatnamen zijn er niet, alleen nummers. Als je gebruik maakt van navigatieapparatuur, dan is de ervaring dat ‘nummer 28’ of ‘Wyns 28’ of ‘Wijns 28’ als bestemming niet altijd juist wordt aangegeven. Veel bezoekers belanden dan naast de kerk of bij het cafe. Toets in dat geval de GPS coordinaten 53*15’20” N/ 5*49’56” O in, dan kom je tegenover de boerderij uit. In het dorp weet overigens ook iedereen u verder te verwijzen…

  Openbaar vervoer:
  Neem de trein naar Leeuwarden
  Transfer van en naar het station is mogelijk. Evenals het vervoer tijdens de vakantiedagen. Wil je hier gebruik van maken dan kan je dit op het inschrijfformulier aangeven.

  Het programma

  Het programma zoals het op de site beschreven staat is optioneel.  Het staat je vrij om hier van af te wijken mocht je bijvoorbeeld zin hebben om een dag op de locatie te blijven en je eigen invulling aan de dag te geven.

  Het programma is in de meeste gevallen uitstekend uitvoerbaar, maar het weer kan ervoor zorgen dat we het soms moeten wijzigen. We bekijken dan ook per dag of een activiteit door kan gaan of dat deze komt te vervallen dan wel verschoven wordt naar  een andere dag.

  Fietsen

  Je kan je eigen fiets meenemen of je kan er eentje huren. Dit is niet standaard bij de prijs inbegrepen. Geef op het boekingsformulier aan dat je een fiets wilt bijboeken. Dan wordt dit vervolgens voor je geregeld.

  De fiets en wandeltochten zijn goed te doen. Mocht dit toch niet lukken om welke reden dan ook, kunnen we altijd de auto inzetten om je van A naar B te brengen.

  Transfer

  Wanneer er mensen met de trein komen dan is het handig om rond dezelfde tijd in Leeuwarden te arriveren. Dit i.v.m de transfer naar Gast op Stal.
  Afstemming hierover volgt na de inschrijving.

  STO garant

  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

  Aanmelden voor deze reis

   Ik ga mee met de vakantie naar Friesland op de volgende datum
   15 t/m 19 april21 t/m 25 oktober

   Bedankt voor het invullen van het boekingsformulier! Een kopie van je antwoorden wordt direct gemaild naar het email adres dat je hebt opgegeven.
   Daarna ontvang je z.s.m. een bevestiging en nadere informatie over de reis.
   Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

   Op naar een hartverwarmende vakantie!

   Carry van Lexmond we Carry on hartverwarmende vakanties

   Heb je nog vragen?

   Je kan me dagelijks tussen 09.00 en 17.00 bereiken op 06-38006834