Tips die helpen om in je eentje eropuit gaan na het overlijden van je partner. Want dat is bepaald niet gemakkelijk. Toch kan het je veel opleveren. Maar hoe stap je over die drempel heen? Hier wat ideeën die helpend zijn gebleken voor mij en wellicht ook voor jou.

Laat je vooral niet ontmoedigen en blijf het proberen

Je herkent het misschien wel. Je loopt door de stad en hebt eindelijk de moed bij elkaar geraapt om in je eentje op een terras te gaan zitten. Dan komt de ober en vraagt “ Wilt u al bestellen of wacht u nog op uw man?” Nou, dat wordt lang wachten want die is dood en komt niet meer terug denk ik dan. Weg is de zin en de pret. Met de kans dat een volgende keer eropuit gaan lang op zich laat wachten. En dat is zo jammer.

Want zelf dingen ondernemen prikkelt je levenslust, helpt om een nieuwe balans te vinden en zorgt voor een hernieuwd zelfvertrouwen.
Dus laat je vooral niet ontmoedigen en blijf het proberen. Het kan je zoveel goeds brengen.

10 x tips om er in je eentje op uit te gaan na het overlijden van een partner

  • Terrasje pakken of uit eten? Begin eerst eens met een kop koffie in de ochtend of ga ’s middags een keer lunchen. Dat gaat je een stuk gemakkelijker af dan ’s avonds alleen uit eten te gaan.
  • Neem altijd je camera/ mobiel, een leesboek of iets dergelijks mee. Want daar kan jij je mooi achter verschuilen wanneer je bijvoorbeeld in je eentje op een terras of in de bus/trein gaat zitten.
  • Bedenk een foto opdracht voor jezelf. Vandaag fotografeer ik alle bloemen, bijzondere deuren, alles wat blauw is dat ik tegenkom. Er is zoveel te bedenken. Nog leuker is het om er daarna een soort van collage van te maken.
  • Stel een fietskooppunt route samen. Kaarten zijn te koop bij b.v de ANWB maar je kan ze ook heel gemakkelijk invoeren in diverse te downloaden apps. Zoals bijvoorbeeld Route.nl of Fietsknoop Deze hebben beiden spraakondersteuning. Op die manier word je heel gemakkelijk van het ene knooppunt naar het andere geleid. Hierdoor kom je zonder zorgen op de mooiste plekjes én weer bij het beginpunt terug.
  • Ga naar een plek toe waar je nieuwsgierig naar bent. Of waarvan je weet dat jij je er comfortabel, veilig en geborgen voelt.
  • Een film kijken buitenshuis? Probeer het filmhuis eens. Het grote voordeel is dat zij andere tijdstippen hanteren. Je kan er ook in de ochtend en middag goed terecht. Je bent hier vaak niet de enige die alleen komt
  • Schaf een Museumkaart aan. Zo kan je waar dan ook naar binnen. En vind je er niets aan of voel je je niet op je gemak dan sta je ook zo weer buiten. Een geruststellende gedachte met vaak een verrassend resultaat. Of sluit je aan bij een rondleiding. Dat levert je informatie en aanspraak op. Contacten worden daar namelijk heel natuurlijk en gemakkelijk gelegd.
  • Geef onderweg iemand een compliment of stel een vraag. Voor je het weet ontstaat er een geanimeerd gesprek. Kort of lang, wat je wilt. Zo belandde ik na het eten van een pizza uiteindelijk in het penthouse van een bejaard echtpaar. En dat bleek het meest fantastische uitzicht over Melbourne te hebben 😊 Nippend aan een glaasje port hing ik aan de lippen van een oorlogsveteraan die honderduit vertelde over de invasie bij Normandië. Het werd een onvergetelijke avond.
  • Wandelen? Sluit je aan bij een stadswandeling. Info is vaak op te halen bij de VVV maar er zijn ook apps voor te downloaden bijvoorbeeld stadswandelingen. Ken je de klompenpaden app trouwens al? Super mooie en leuke wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Genieten van rust kleinschaligheid, cultuur en natuur.
  • Zoek bewust af en toe de stilte op en ga 10 minuten op een bankje zitten. Neem de omgeving goed in je op en of voel wat er te voelen valt en verzet je daar vooral niet tegen.

Stel jezelf kleine doelen met grote kans op succeservaringen.

Probeer af en toe ook eens iets buiten je comfortzone te doen. Dat kan heel erg spannend zijn maar het feit dat je het gedaan hebt versterkt je zelfvertrouwen en geeft een heerlijk gevoel.

Stel jezelf vooral kleine doelen met grote kans op succeservaringen. Onderschat jezelf daarbij zeker niet. Het blijft uitproberen wat wel en niet voor je werkt. Maar je doet het wel en daar kan je hoe dan ook trots op zijn!

 

Benieuwd naar de hartverwarmende vakanties van we Carry on? Kijk dan eens bij de diverse vakanties die wij aanbieden of volg ons op Facebook